o wszystkim (Reklama: ,, )

Joss powiedział to zupełnie obojętnie, a mimo to ucichły wszystkie rozmowy. Pięćset kilometrów od najbliższego zamieszkanego miejsca, sześćset kilometrów na północ od koła podbiegunowego, ponad tysiąc trzysta kilometrów od Reykjaviku, tysiąc sześćset kilometrów od przylądka Farvel, najbardziej na południe wysuniętej części Grenlandii, i w odległości niewiele mniejszej od bieguna północnego. Jeśli ktokolwiek nam nie wierzy, proponuję, żeby wyszedł z baraku, przeszedł się, wszystko jedno w jakim kierunku, i opowiedział nam później, co znalazł na zewnątrz. Słowa Jossa, wypowiedziane tak spokojnym głosem, jakby mówił o najprostszych sprawach, równały się co najmniej godzinie tłumaczenia. Wiedziałem, że teraz wszyscy nareszcie uwierzą, a niektóre sprawy staną się dla nich jeszcze bardziej skomplikowane, niż były dotychczas. Podniosłem rękę, aby przyhamować falę pytań. Przede wszystkim bardzo państwa proszę o wypicie kawy i koniaku. Muszę powiedzieć, że naprawdę nie wiem, o czym z wami mówić…

(Reklama: , dieta new clinic mayo , Szkoły językowe Kraków )