o wszystkim (Reklama: łazienka ,Ogród , soczewki kolorowe )

Szybko zabrałem głos: Jeśli chodzi o mnie, nazywam się Mason, Peter Mason i jestem odpowiedzialny za tę stację Międzynarodowego Roku Geofizycznego. Wydaje mi się, że zdają sobie państwo sprawę z tego, co robimy na tym lodowcu… pomiary meteorologiczne, glacjologiczne, badania magnetyzmu ziemskiego, zórz polarnych, burz magnetycznych i dziesiątków innych spraw, które, jak sądzę, nie będą państwa interesować. Ruchem ręki poprosiłem o ciszę. Orientują się państwo zapewne, że jest nas tutaj więcej niż trzech. Pięciu naszych towarzyszy udało się z ekspedycją na północ. Oczekujemy ich przybycia za trzy tygodnie. Gdy powrócą, zwiniemy bazę, żeby opuścić to miejsce przed nadejściem zimy, czyli zanim kra zdąży zablokować wybrzeże. Przed nadejściem zimy? zapytał mały człowieczek w swetrze w szkocką kratę. Patrzył mi prosto w oczy. Czy chce pan przez to powiedzieć, że może być jeszcze zimniej niż teraz? Bez wątpienia. Badacz Północy o nazwisku Alfred Wegener zimował w latach 1930–1931 w odległości osiemdziesięciu kilometrów stąd. Temperatura spadła wówczas do minus sześćdziesięciu pięciu stopni. A z tego, co wiemy, była to ciepła zima. Dałem mu trochę czasu dla strawienia tej informacji i mówiłem dalej: Pani le Garde, Marii le Garde, nikomu nie trzeba przedstawiać.

(Reklama: , SONY HDR XR 550 , stolarstwo Wrocław )